Човекът от съвременното индустриално общество отдава все по-малко значение на секса и в определен смисъл е готов много често да се откаже от него, за да свърши нещо друго. Това е мнението на екип японски учени, цитирани от zdrave.bg.

Почти 40% от населението на Япония през последния месец не са правили нито веднъж секс. А това е с 5% повече в сравнение с данните от подобно допитване, направено преди 2 години:

"Това е един доста печален рекорд за страната на фона на постоянно намаляващата раждаемост, макар за семейните хора този показател да е малко по-нисък - 34,6%".

Според доктор Кунио Китамура, експерт в областта на семейното планиране, цитиран от BBC, причините за отказа от секс са най-вече постоянният стрес и натоварването в работата, а също така постепенното отмиране на навиците за реално общуване, които често се възприемат като ненужни заради развитието на интернет комуникациите.

През миналата година сътрудници от университета в Чикаго изследваха 29 страни и според получените резултати Япония заема предпоследно място по ниво на сексуалното удовлетворение на населението. Само 1/4 от анкетираните японци са заявили, че са доволни от сексуалния си живот.

През 2005 г., проведено по поръчка на производителя на презервативи "Дюрекс", показа, че японците са занимават със секс средно 45 пъти годишно, а това е над два пъти по-малко от средния показател за планетата - 103 пъти годишно, допълват от zdrave.bg.