Хората, които живеят сами или поддържат малко на брой социални контакти, рискуват да бъдат изложени много по-често и повече на стрес.

Те са по-уязвими на напрежение и безпокойство, по-агресивни са и имат проблеми в общуването, съобщава ProntoSofia.com.

Така твърдят в изследването си италианските учени Ерминио Коста и Алесандро Гуидоти. То е направено за американския Университет в Илинойс и е публикувано в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences".

Проучването твърди, че съществува тясна връзка между социалната изолация и пониженото произвеждане на антистресовия хормон allopregnanolone.

Изследвайки опитни мишки, учените стигнали до резултата, че неспокойствието и агресивността, идващи от изолацията, могат да променят нивото на ензима, който контролира произвеждането в мозъка на въпросния хормон.

Стресът от социалната изолация, провокиран у животните, е почти същият като този при човека и може да доведе до серия от ефекти - от агресивност до загуба на памет.

Според експертите разгадаването на този механизъм може да помогне за развиването на лекарствени средства, насочени против ефектите на стреса у човека.